Suomen kansallismuseo, Mannerheimintie 34, Helsinki

Kalevalaisten Naisten Liiton vuoden teema on kalevalainen koti. Naiset, koti ja kauneus – mitä ne meille merkitsevät? Miksi koristelemme esineitä, koteja, itseämme? Miten kauneuskäsitys on muuttunut ajan myötä?

Ohjelmassa käsityöpajoja, näyttelyitä, Ildiko Lehtisen juhlaseminaari ja sen jälkeen Helsingin Kalevalaisten Naisten 80 vuotiskokkareet. Odotettu Kansallismuseon 10 000 vuotta muotoilua. Ihminen, aine, metamorfoosi -näyttely avautuu. Seminaari on osa sukukansapäivien ohjelmaa.

Seminaaria voi seurata suorana lähetyksenä verkossa klikkaamalla tätä riviä.

klo 11–13 Käsityöpajat ja näyttelyt

•  Unkarilainen ja marilainen käsityöpaja
  • Transilvanian kansanpukuja. Botond Dávidin valokuvanäyttely. Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus. Näyttelyopastus Ildiko Lehtinen. (Vapaa pääsy)
  • 10 000 vuotta muotoilua. Ihminen, aine, metamorfoosi -näyttelyopastus
    (Pääsymaksu tai museokortti)

klo 13–15    Kauneuden tähden -seminaari, auditorio

• Avaussanat, pääsihteeri Aila Nieminen
  • Larin Paraske 2018 -palkinnon julkistus
  • Suomen kansallismuseon tervehdys, ylijohtaja Elina Anttila
  • Rosavamsa ja pikitriibiline kuub – merkityksellisiä esineitä Kansallismuseon suomalais-ugrilaisesta kokoelmasta, amanuenssi Anna-Mari Immonen
  • ”Ihan kuin kukkaniitty!” – kauneuden merkitys lastenvaatteissa, FT Päivi Roivainen
  • Kurkistuksia helsinkiläiskoteihin 1950-luvulla, professori Anna-Mari Åström
  • Kauneus ja hyöty käsi kädessä – naisten esineellistyvä neulontataito, tutkija Anna Rauhala
  • Kullat kulmille ja nuttura niskaan! – Mitä hautalöydöt kertovat myöhäisrautakauden kampauksista, pääkoristeista ja päänverhoista? arkeologi Jaana Riikonen
  • Moderaattoreina pääsihteeri Aila Nieminen ja professori Helena Ruotsala

klo 15–17    Karhunpesä-kahvila

• Helsingin Kalevalaiset Naiset 80 vuotta
  • Tervehdys, professori Pirkko Nuolijärvi
  • Helkat
  • Näyttelijä ja Eero Enqvist & ryhmä
  • Kuohuviini ja pienet suolaiset

Kansallismuseo sulkeutuu klo 18.

Vapaa pääsy – lämpimästi tervetuloa!

Opastuksen ja tarjoilun vuoksi ilmoittaudu Kalevalaisten Naisten Liittoon:

leena.asp-rinne(at)kalevalaistennaistenliitto.fi tai puh. 050 4122 021

Kerro myös erityisruokavaliosi.

Yhteistyössä: Helsingin ja Turun yliopistojen kansatieteen oppiaineet, Helsingin Kalevalaiset Naiset, Suomen kansallismuseo, Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus, M. A. Castrénin seura ja Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kuva: Botond Dàvid / Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus