Kulttuurimatka Vermlantiin ruotsinsuomalaisten ja C. A. Gottlundin jäljille
5.8.–11.8. 2019

 

Omakustanteinen matka kalevalaisille naisille

Metsäsuomalaiset (ruots. skogsfinnar, svedjefinnar, suom. kaskisuomalaiset) olivat Ruotsissa ja Norjassa asuneita suomalaisia, joita siirtyi 1580-luvulta alkaen Savosta ja Pohjois-Hämeestä Keski-Skandinavian havumetsävyöhykkeelle uudisviljelijöiksi. Maahanmuuttajat levittäytyivät laajalle alueelle Etelä-Ruotsin Tivedenistä aina Ruotsin Lappiin, ja idässä Pohjanlahden länsirannikolta Gästriklandista Norjan Telemarkiin asti. Wikipedia

Nykyään alueella on yhä jäljellä metsäsuomalaisten rakennuksia ja paikannimiä, jotka muistuttavat suomen kielestä. Alueen kyliä kutsutaan yhä suomalaiskyliksi ja niiden metsiä suomalaismetsiksi.

Carl Axel Gottlund oli kirjailija ja Helsingin yliopiston suomen kielen lehtori. Hän teki uraauurtavia tutkimusmatkoja Ruotsin metsäsuomalaisten pariin. Wikipedia

Ruotsiin on toisen maailmansodan jälkeen muuttanut myös uusia suomalaisia samoihin Gottlundin 200 vuotta sitten löytämin metsiin. Ruotsinsuomalaiset ja metsäsuomalaiset viettävät Gottlundin syntymäpäivää 24.2. omana yhteisenä Ruotsin kansallisen vähemmistön päivänä.

Maanantai 5.8. klo 09.00-10.00 (Suomen aikaa)

Lähtö Haaparannan matkakeskuksesta

Nähtävyyksiä: Luulaja Gammelstad, Örnsköldsvik, rautakauden talonpohja ym. arkeologiaa ja nimihistoriaa, Skuleberget, Docksta, ensimmäinen ”Finnby” E4 varrella, tarinaa ”ruosuista” (ruosu=ruotsinsuomalainen).

Yöpyminen: Elite Plaza hotell, Örnsköldsvik

Tiistai 6.8. klo 09.00

Lähtö kohti Bollnäsia

Nähtävyyksiä: Finnskogsriket = Suomalaismetsien valtakunta, Metsäsuomalaismuseo opas Maths Östberg, Svartnäsbruk, rautaruukki, jossa Gottlund tapasi ensimmäiset metsäsuomalaiset vuonna 1817.

Yöpyminen: Scandic hotell, Bollnäs

Keskiviikko 7.8. klo 09.00

Matka jatkuu Taalainmaan läpi Bergslageniin Faluniin ja Hälleforsiin

Nähtävyyksiä: Bergslagenin suomalaismetsät, Finnstigen ulkoilmamuseo ja kesäteatteri

Grythyttan majatalo ja kirkko, jossa vanhin suomenkielinen raamattu, Wasabibel.

Täällä nykyinen ruotsinsuomalaisuus ja metsäsuomalaisuus kohtasivat. Örebron yliopiston kurssi ”Finnskogarnas kultur och kolonisation” loi pohjaa tutkimus- ja järjestötoiminnalle. Suomalaismetsien yhteistyöorganisaatio Finnsam perustetiin.

Yöpyminen: Hällefors Herrgård

Torstai-perjantai 8.-9.8. klo 09.00

Matka jatkuu Vermlantiin, Selma Lagerlövin Mårdbackan ja Torsbyn kautta Östmarkiin Norjan ja Ruotsin rajan suuriin suomalaismetsiin.  Tänne Gottlund suunnitteli 200 v sitten suomalaisille omaa hallintoaluetta ”härad” ja omia kirkkoja.

Motto: ”Skapa igen Finland inom rikets gränser” eli menetetyn valtakunnan itäisen osan tilalle luodaan Suomi uudestaan valtakunnan rajojen sisäpuolella.

Tehdään koko päivän kiertoajelu, käydään myös Norjassa Grue finskog ja herkutellaan lounaaksi metsäsuomalaisten perinneruualla mutti ja läski.  Östmarkin ja Gruen suomalaismetsissä oppaana Kurt Eide, Mattila Fritid lomakeskuksen isäntä. Sen ytimessä on vanha Mattilan savupirtti ja vieressä Juhoilan kulttuurimaisemoitu metsäsuomalaistalo sekä Lekvattnetin ja Gruen museot.

Nähtävyyksiä: Finnetunet museo, Tvengsberget, Metsäsuomalaissukujen muistomerkki, ”Stamfädernas monumet” Röyän järven rannalla, kirjailija Åsta Holthin museo, https://fi.wikipedia.org/wiki/Åsta_Holth  Kaisa Vilhuinen http://seppo.re/?page_id=50

Bonus: savupirtissä illanvietto jonka järjestää Mattilan isäntä ja omistaja Kurt Eide. Naapurissa asuu metsäsuomalaisten lauluja taitava laulaja ja minä soitan 5-kielistä…

Yöpyminen: kaksi yötä Östmark Mattila Fritid

 Lauantai 10.8. klo 09.00

Matka jatkuu Taalainmaan ja Orsan suomalaismetsien Fågelsjön kautta Sundsvalliin. Nähtävyyksiä: Gravfält, muinaishaudat kivikaudelta lähtien, museo, Kalevalan Pohjola?

Yöpyminen: Quality hotell, Sundsvall

Sunnuntai 11.8. klo 08.00
Kotimatka kohti Haaparantaa alkaa… 640km, noin 9 tuntia

Kahvi- ja ruokataukoja

Lauletaan ja kerrotaan tarinoita!

Haaparannan matkakeskus noin 17.00-18.00 Ruotsin aikaa

Matkan hinta:

695 euroa: sisältää hotelliyöpymiset (2 hengen huone), puolihoito: aamiainen+illallinen (sekä yksi lounas) sekä opastukset ja museoiden sisäänpääsymaksut.

Mukaan mahtuu: 48 henkilöä

Matkan järjestäjä:

Tapanis Buss, Haparanda. Toimitusjohtaja Inger Olofsson, puh. +46 70 647 95 05

Ilmoittautumiset viimeistään 28.6.2019:

Yhteyshenkilö Eine Pirilä, Haaparannan Kalevalaiset, e-post: eine.pirila31(at)gmail.com,

Puh. 0400-180931

Opas/ matkan suunnittelu:
radiotoimittaja Juha Tainio

Verkostotutkija, Siirtolaisuusinstituutti.

Puh.  044-0470613, e-post: juha.tainio(at)utufi

Artikkeli mystisistä metsäsuomalaisista Ruijan kaiku -lehdessä:https://www.ruijan-kaiku.no/mystisten-metsasuomalaisten-jaljilla/

                                                          

 Kuva Juha Tainio: Hällefors finstigenin savupirtti