Kalevalaseuran seminaari Helsingissä

26.02.15

Suuri ja pieni traditio suomalaisessa kulttuurissa – Kalevalan, Sibeliuksen ja Gallen-Kallelan perintö

Torstaina 26.2. klo 13–17
Tieteiden talo, sali 104 (Kirkkokatu 6, Helsinki)

Ohjelma
klo 13–13.15 Kalevalaseuran puheenjohtaja, professori emeritus Seppo Knuuttila: Majakka ja perävaunu
klo 13.15–13.45 Kulttuurihistorian professori emeritus Kari Immonen, Turun yliopisto: Suuri ja pieni Kalevala
klo 13.45–14.15 Dokumentaristi, tietokirjailija, FL, KM Pekka Hako: Ovatko suurmiehen kaikki teot suuria?
klo 14.15–14.45 Museonjohtaja Tuija Wahlroos, Gallen-Kallelan museo: Miksi kertoa arjesta? Vaihtoehtoisia näkökulmia 150-vuotiaaseen Akseli Gallen-Kallelaan
klo 14.45–15.15 Kahvitarjoilu
klo 15.15–15.45 Post doc -tutkija, FT Tuomas Hovi, Turun yliopisto: Tuotteistettu kulttuuriperintö
klo 15.45–16.15 Kulttuuriperinnön tutkimuksen dosentti Pauliina Latvala, Turun yliopisto/ Porin yliopistokeskus: Suuri ja pieni traditio kulttuuriperintösopimusten näkökulmasta
klo 16.15–17 Loppukeskustelu

Kahvitarjoilun vuoksi pyydämme ilmoittautumaan 23.2. mennessä: elina.lampela(at)kalevalaseura.fi tai puh. 040 538 5216.

Perinteiden jakaminen suuriin ja pieniin, korkeisiin ja mataliin, aineellisiin ja aineettomiin sekä muihin karsinoihin on tuottanut lukemattomia kulttuurisia hierarkioita, erotteluja, pelkistyksiä ja ennakkoluuloja. Erottelut alkoivat purkautua viime vuosisadan loppupuolella niissä keskusteluissa, joissa alettiin tulkita uusin ottein kulttuuristen ainesten konteksteja, merkityksiä, muuntuvuutta, lainautuvuutta.

Kalevalan kulttuurihistoria osoittaa monin tavoin, miten eepos on toiminut ”matalan” suullisen ja ”korkean” kirjallisen kulttuurin välittäjänä, ja miten se on kansallisena tekstinä inspiroinut kaikkien alojen taiteilijoita. Kalevala on kulttuurin eri tahojen ja tasojen välisen vuorovaikutuksen todistusvoimainen representaatio, joka vahvistuu jokaisessa tulkinnassa. Vaikka suuren ja pienen tradition erottelu kulttuurisena käytäntönä on ollut ja on tuttua vieläkin, kiinnostavaa eritoten on se, mitä sellaista niiden yhteisvaikutuksesta syntyy, mikä ei palaudu osiinsa ja on enemmän kuin niiden summa.

Näistä asioista keskustellaan seminaarissa torstaina 26. helmikuuta. Lisäksi puhutaan kulttuuriperinnöstä, kansallisen kulttuurin paradokseista sekä perinteiden tuotteistamisesta ja soveltamisesta.

Lisätiedot: www.kalevalaseura.fi