Kevätsiivous

Ilmassa on kevättä. Katukuva on muuttunut. Pyöriä, rullalautoja viuhahtelee ohi. Lenkkarit on otettu käyttöön, ja niitä näkee häikäisevissä väreissä, on mintunvihreitä, kirsikanpunaisia ja oransseja. Kaupunki siivoaa katuja, ja tekee mieli siivota myös kotia. Aurinko paistaa ja paljastaa, ikkunoita pitäisi pestä, mutta aurinko houkuttelee kävelemään ulkona. Valinta on vaikea.

”Suursiivouksia? Kolme kertaa vuodessa. Pääsiäisenä, marraskuussa kun peltotyöt päättyvät ja kolmas toukokuun lopussa eli ennen Mikolo-päivää. Mieluiten siivotaan ennen Mikolo-päivää, mutta kaikki riippuu perunan istutuksesta. Perunat kun pidetään permannon alla kellarissa, kun niitä nostetaan, nousee pölyä. Suursiivous pidetään aina sen jälkeen, kun perunat on nostettu kellarista ja viety pellolle. Mitä suursiivous on? Seinät hangataan valkoisiksi, uunin päällys pestään, matot ja verhot kaikki pestään. Ennen oli kunnia-asia pestä lattiat hiekalla hohtaviksi. Kun lapset olivat pieniä, en jaksanut enää. Aloin maalata lattiat. Maalatun lattian pesu on helpompaa.”


Vasta maalattuja ikkunoita. 2006.

Kevät herättää myös marilaisia, ja samalla tapaa katsellaan ikkunoita ja nurkkia; kohta on suursiivouksen aikaa. Talosta viedään ulos matot, seinävaatteet, kodintekstiilit, pestään lattiat ja ikkunat. Talo tuoksuu puhtaalta. Siivous koskee myös talon ulkoasua ja pihaa. Naisilla on kädessä pensseli ja valkoista maalia, ikkunapuitteita kohennetaan maalaamalla uudestaan.

Miehet korjaavat aitoja ja kattoja. Vettä tarvitaankin paljon, ja se tarkoittaa useita vedenhakumatkoja kaivolle. Nuoret tytöt, naiset ja nyt myös miehet tarttuvat sinkkiämpäreihin ja tuovat vettä. Vesi on tärkein, luuta ja rätti kelpaavat myös, harjan lisäksi käytetään perinteiseen tapaan sulkia. Siivouksen jälkeen lämmitetään saunaa, ja illalla väsynyt, mutta onnellinen perhe istahtaa syömään keittoa, joka siivouspäivän aikana porisi liedellä.


Puhdas koti on marilaisemännän pyrkimys pitää järjestystä yllä, edes kotona. Murheita riittää, jos kotona on kaikki hyvin, niin kai myös maailmassa.

Teksti ja kuvat Ildikó Lehtinen.

ke 6. huhtikuuta 2016 07.00.00