Osmansolmut seitsemälle kalevalaiselle naiselle

 

Osmansolmu on ikiaikainen onnea tuottava merkki. Se on myös Kalevalaisten Naisten Liiton myöntämä korkein tunnustus, joka innostaa kalevalaisia naisia järjestötyössään.  Muinaisrunojen Osmatar, oluen seppä oli ylhäisen juhlaoluen valmistuksesta vastaava henkilö. Osmansolmuja on jaettu 1980-luvulta lähtien. Suomalaisen kulttuurin vaaliminen ja edistäminen on kaikille Osmansolmun saajille sydämen asia ja koko elämän kantava voima.

 

Osmansolmu myönnettiin vuonna 2019 seuraaville kalevalaisille naisille:

Taina Kangas, Hämeenlinnan KN
Aino Kuittinen, Joensuun KN
Martta Lindström, Heinolan KN
Kaise Meltti, Suur-Helsingin KN
Tuula Rikala, Pohjois-Kymen Kalevalaiset
Anja Vanninen, Tornion KN
Sisko Ylimartimo, Rovaniemen Kalevalaiset
Lämpimät onnittelut kaikille uusille Osmattarille! Onnea ja menestystä myös jatkossa suomalaisen kulttuuriperinnön edistämiseen.

 

Osmansolmusta

 

Mitä osmansolmu meille kertoo?

 

Miksi rautakauden mies kaiverrutti sen miekankahvaansa? Miksi keskiajan pyhän kastealtaan ja pitopöydän jalustaan kaiverrettiin osmansolmu? Sen piti olla myös kalenterisauvan kädensijassa, se oli hienojen maasta löydettyjen lusikoiden varrenpäässä, talonpojan sirpin kammessa ja puusepän kairassa ja vintilässä. Se piirrettiin myös aurinkokellon ja luhdin sola-aukon kannatuspylväisiin. Merimiehet solmivat sen köydestä ja taikojen tekijä erilaisista aineista omiin tarkoituksiinsa. Osmansolmua on löydetty viikinkiajan monista eri kaivauksista eri paikkakunnilta etenkin Länsi-Suomesta.

 

Osmansolmu tuo siis tervehdykset yli vuosituhannen takaa. Se oli onnea tuottava merkki. Nimi Osma on yhdistetty skandinaaviseen henkilönimeen Osmund, jonka alkumerkitys on ollut Jumalan lahja. Sen alkumuoto esiintyy Odin-jumalaa palvelevan kuninkaan nimenä. Myös suomalaisessa perinteessä osma-nimellä on ollut kunnioittava sisältö. Häärunoissa morsian ja vieraat sanovat sulhasta Osmaksi ja hänen kotiaan Osmalaksi. Muinaisrunojen Osmatar on korkeasukuisen Kalevalaisen rinnakkaisnimi. Osma oli ikäänkuin ylhäinen juhlaoluen valmistuksesta vastuussa oleva henkilö. Poronloitsuissa Osmo/Osma on villin poron kunnioittava nimitys.

 

Osmansolmu on yhteinen kaikille esineellisen kulttuurin tutkimuksen haaroille: arkeologialle, historialle ja kansatieteelle.

 

Halusin Kalevalaisten Naisten työkentällä ansioituneiden naisten tunnustuskorun aiheeksi juuri osmansolmun, koska jo vuosituhannen takaiset suomalaiset tunsivat sen onnea tuottavaksi Jumalan lahjaksi. Antakoon se nykyiselle suomalaiselle samaa kannustavaa voimaa ja tunnustusta tehdystä, mutta myös innostusta jatkuvaan työhön parhaiden perittyjen suomalaisten arvojen jatkamiseksi kansamme tulevaisuuden onneksi.

 

Elsa Vuorjoki 1984

 

 

 

 

Infolaatikko:

 

osma   Gulo borealis. Saarimaa, E.A. Kalevalan sanasto kouluja varten. 1921. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia 166. s. 29.

 

osma  ’ahma’, ’karhun tai ahman peittonimi’; osman (osmon) luu (häälaul.; «oviseinä osman luista»), osmankäämi ’Typha’; osmansolmu ’jokin taidokkaasti tehty solmu’? lyyd. ozmheiń ’eräs palpakkolaji (Sparganium)’, sisältänevät jonkin myytillisen olennon nimen, ollen samaa alkuperää kuin kansanrunoudessa tavattavat Osmoinen, Osmola (sulhasen epiteettejä:) Osmolainen, osmovainen (Ink.) Osmoi, Osmala, osmolliin, karj. Osmo, Ošmo, Osmonen,Osmońi, Osmatar, Ošmatar, Osotto, Ušmatta, Asmatti, Osmori yms. (esiintyvät tav. Kalevaisen t. Kalevattaren kertosanoina t. oluen keittäjän nimenä), aun. Osmonen, Ozmońe, Ožmatar, vatj. Osma, osmo, osmolainen(n), osmut, ozmut, osmulainǒ (sulhasen hellyttelynimiä häälauluissa), vir. Osmi, Osme, osmus (häälaul. yms.). Suomen kielen etymologinen sanakirja 1983. s. 440–441.

 

osmansolmu   kosmillisesta lähtökohdasta johettu ornamenttikuvio ’taivaan navan solmu’- Okkonen, Onni. Mikä oli Osmo ja Osmola? Kalevalaseuran vuosikirja 14. s. 122.

 

osmansolmu  Turk’s head knot, woggle. A Turk’s head knot is a decorative knot with a variable number of interwoven strands, forming a closed loop. The knot is used primarily for decoration and occasionally as anti-chafing protection.

https://en.wikipedia.org/wiki/Turk%27s_head_knot