SUURI ÄITI – JUMALANSYNNYTTÄJÄÄ ETSIMÄSSÄ VALOKUVANÄYTTELY

HEINOLAN ELÄMYSPUODIN GALLERIA (Savontie 12, Heinola)

6.4- 30.4.2021

Suuri Äiti -valokuvausprojektin taustalla on uneni Neitsyt Mariasta, jonka näin kesällä 1999.  Olin juuri toipumassa vaikeasta elämänvaiheesta, kun näin tuon arkkityyppisen unen. Unessa olin pukeutunut kasveista tehtyyn pukuun ja lepäsin Jumalansynnyttäjän syleilyssä.  Uneni vuoksi menin kotikapunkini ortodoksiseen kirkkoon ja aloin käydä liturgioissa eli ortodoksisssa jumalanpalveluksissa. Lopulta muutin nykyiseen kotiini, ortodoksiseen Juliana-yhteisöön Heinolassa. Ortodoksisessa kirkossa opin, että Jumalansynyttäjää kunnoitetaan myös kaiken elävän äitinä.

Kerroin unestani heinolalaiselle valokuvaaja Tina Braggelle. Kesällä 2015 päätimme toteuttaa projektin, jossa minua kuvattiin kasvipuvussa ja Jumalansynnyttäjän ikonien kanssa. Saimme kuvata heinolalaisen kuvataiteen harrastajan Orvokki Rosbergin kesäpaikassa. Minulla oli mahdollisuus toteuttaa fantasioitani Jumalansynnyttäjän, kaiken elävän äidin seuraamisesta ja hänen tyttärenään olemisesta. Lepäsin hänen sylissään ja koin oman aikuisen naiseuteni voiman. Voimaantunut olotila kesti pitkän aikaa.

Olen syntynyt ortodoksisen kalenterin Pokrovan eli Jumalansynnyttäjän suojeluksen päivänä, lokakuun 1. päivänä. Tällä asialla on minulle suuri merkitys. Turvaudun Jumalansynnyttäjään rukouksissani. Hän on kuin suojaisa puutarha, johon voin paeta maailman turvattomuutta ja raadollisuutta. Jumalanäidin ikonin äärellä saan sisäisen varmuuden. Hän edustaa hoivaa, harmoniaa, syvällistä kauneutta, sopusointua ja viisasta harkintaa.

Kirjoittanut Henna Paasonen

Valokuvat Tina Bragge