Savonlinnan Kalevalaisten Naisten tuottama Yövaellus oli luontoon, mytologiaan ja kansanmusiikkiin pureutuva esitys pimenevässä elokuun illassa Punkaharjulla. Savonlinnan Kalevalaiset Naiset kertovat tapahtuman valmistelusta apurahahakuineen ja metsässä soivasta kulttuurielämyksestä.
Kirkasta ideasi apurahaa havitellessasi
Aluksi sopivan rahoitustahon löytäminen ja hakemuksen tekeminen tuntuivat työläältä. Suomen kulttuurirahaston hakuohjelma kuitenkin neuvoi täyttövaiheessa meitä eteenpäin. Hakemusta varten kannatti olla hyvä idea, perustelut ja suunnitelma tapahtuman toteuttamiseksi. Tarkka etukäteispohdinta auttoi meitä apurahan haussa ja tapahtuman toteutuksessa. Huolellinen taustatyö ja harkittu hakeminen tuotti tulosta ja saimme 3500 euron suuruisen apurahan Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahastolta Yövaelluksen valmistelutyöhön ja toteutukseen. Tapahtumassa kerättiin myös 10 euron osallistumismaksu.
Aktiivinen tiedotus tuotti tulosta
Suomen kulttuurirahaston apurahan saaminen toi yhdistykselle ja tapahtumalle myönteistä julkisuutta. Lehdistötiedotteeseen kirjoitimme valmiin esittelytekstin toimittajia varten. Esittelimme siinä myös kattojärjestömme Kalevalaisen Naisten Liiton. Itä-Savo -lehti tekikin tapahtumasta kaksi etukäteisjuttua valokuvineen. Näiden juttujen lisäksi kutsuimme toimittajan mukaan Yövaellukselle, josta hän teki kolmannen jutun myönteisine arvosteluin.
Panostimme myös maksettuun mainontaan, koska apurahan turvin pystyimme painattamaan tapahtumasta julisteen ja ostamaan yhden maksullisen ilmoituksen Puruvesi-lehteen. Merkittävä tiedotuskanava oli some eli yhdistyksemme oma Facebook-sivu. Tapahtuman yhteistyötahot levittivät myös tietoa omilla sosiaalisen median alustoilla. Tärkeä tiedotuskanava oli puskaradio, sillä ihmiset toivat mukanaan ystäviään. Aktiivisen, monimuotoisen ja laajan tiedotuksen ansiosta osallistujamäärä kipusi 130 henkilöön. Tämä ylitti kaikki odotukset, koska odotimme 30 osallistujaa.
Haasteita ja suurimpana niistä veneen tappi
Yövaellus järjestettiin ulkona, joten suurin jännityksen aihe oli sää. Ilmatar oli puolellamme ja varttia ennen Yövaelluksen alkua auringonsäteet pilkahtivat pilvien takaa ja kova tuuli tyyntyi. Saimme nauttia suloisesta suvi-illasta. Tapahtuma järjestettiin monen tahon yhteistyönä. Siinä oli tärkeää varmistaa, että sovitut asiat oli ymmärretty samalla tavalla. Yhteistyötapahtumaa järjestäessä on hyvä huomioida, että asioiden selvittely ja vastausten odottelu veivät yllättävän pitkän ajan. Käytännön asiat voivat myös yllättää, sillä veneen tappi ja airot olivat vielä tapahtuma-aamuna kateissa, mutta siitäkin selvittiin.
MeNaiset-lauluyhtye elämyksen moottorina
Yövaellus-esitys alkoi Hoivakoti Finlandian pihasta, jolloin hoivakodin asukkailla oli mahdollisuus osallistua esityksen alkuun. Sen jälkeen kuljimme hämärtyvässä illassa luontopolulla, jonka varrella esitys tapahtui. Tarina, liike, äänimaisema, laulu, pimeys, valo ja luonnon omat äänet yhdistyivät lumoavaksi kokonaisuudeksi. Saimme kokea olevamme luonnon kanssa osa esitystä. Hämärä herkisti aistejamme. Tuntui, että näimme, kuulimme ja tunsimme enemmän kuin päiväsaikaan. Meitä oli paljon ja siltikin etenimme hiljaisuuden vallitessa.
MeNaiset-lauluyhtye vuoroin nostatti ilon ilmoille ja herkisti liikutuksen kyyneliin soivassa metsässä. Esiintyjät olivat pitkän linjan kansanmuusikoilta; Eila Hartikainen, Maari Kallberg, Anneli Kont, Sirkka Kosonen ja Anna-Kaisa Liedes. Heillä on taito hyppysissään luoda luontoon sijoittuvia runolauluun perustuvia musiikkielämyksiä. Kuulimme vienankarjalaisia joikuja ja vepsäläisiä häälauluja. Karjalaisia, inkeriläisiä, mordvalaisia ja seutukaisten lauluja. MeNaiset lauloivat alkuperäisillä kielillä.
Esiintyjät olivat valmistaneet tähän paikkaan sopivan esityksen. Harjoitukset tapahtuivat myös esityspaikalla ja he kokeilivat, missä mikin laulu kuuluu, miten kannattaa sijoittua, miten siirtymät sujuvat, missä olisi hiljaisuudelle sijaa, missä tanssia yhdessä ja miten osallistaa yleisöä. Siinä he onnistuivat, yhteisöllisyys oli käsin kosketeltavaa.
Yhteistyötä, yhteistyötä ja yhteistyötä
Yhdistyksemme teki yhteistyötä monen tahon kanssa. Halusimme nostaa esiin paikallista käsityötaitoa. Osallistujat saivat mukaansa Kaisa Turtiaisen suunnitteleman muistikirjan, jonka ensi lehdelle olimme kirjoittaneet tervehdyksenä kalevalamittaisen runon. Viereiseltä Metsämuseo Lustolta oli kysytty lupa pysäköidä autot heidän parkkipaikalleen. Teimme yhteistyötä myös kahden tapahtuman välillä, sillä yleisöä pyydettiin ottamaan eväskori mukaan ja istahtamaan pöytään Lehmuskujalle taivasalle. Aseman Taidelaituri järjesti Illallisen taivaan alla samana päivänä Yövaelluksen kanssa. Yövaelluksen aloituspaikka oli pienen kävelymatkan päässä siitä missä Illallinen taivaan alla järjestettiin. Kaksi perätysten järjestettyä tapahtumaa loivat yhdessä lumotun illan.
Teksti: Helky Ahokas, Savonlinnan Kalevalaiset Naiset ry
Kuvat: Helky Ahokas