KALEVALAISTEN NAISTEN LIITTO
EURAN MUINAISPUKU
Puvun taustaa
Euran muinaispuku perustuu tohtori Pirkko-Liisa Lehtosalo-Hilanderin Euran Luistarin kalmistosta vuonna 1969 kaivaman rikkaan naisen haudasta löydettyyn pukuun. Hauta on ajoitettu 1000-luvun alkupuolelle, viikinkiajan viimeisiin vuosikymmeniin. Hauta on kuulunut noin 45-vuotiaalle naiselle, joka on ollut 165-170 cm pitkä.
Puvun elementit
Alusmekon päälle puetaan yhdestä kankaanpalasta koostuva, toiselta sivulta avoin hame, jossa on loimi poikittain. Vihreä toimikkaaksi kudottu hame taitetaan yläreunasta kaksin kerroin ja kiinnitetään olkapäiltä pyöreillä kupurasoljilla, joita yhdistää pronssinen rintaketju. Taitteen kohdalle hameen etumukseen kiinnitetään pitkänomainen pronssisolki, joka liittyy pronssiketjun ja rautaisen ketjunkantajan välityksellä oikeaan olkasolkeen. Esiliina on harmaanvihreää villatoimikasta. Se solmitaan vyötäisille pitkällä irrallisella kellanpunaisella lautanauhalla, jonka väri on peräisin aho- ja paimenmataran juurista. Esiliinaa kehystää spiraaliputkien jono, jossa lyhyet ja pidemmät spiraalit vuorottelevat säännönmukaisesti. Kulmissa on spiraaleista kootut viuhkamaiset koristeet, joihin on pujotettu esiliinan päätyjen loimenpäät. Helmaan on aplikoitu yhdeksän spiraalikoristetta.
Esiliinan vyöttönauhaan pujotetaan kantolenkistä isokokoinen koristellulla pronssilevyllä päällystetty veitsentuppi, jonka sisällä oleva veitsi on 25 cm pitkään tuppeen verrattuna varsin vaatimaton. Kaulanauhaan kuuluu 34 värikästä lasimassahelmeä ja yhteensä 14 hopearahaa ja -riipusta. Kumpaankin käteen kuuluu kaksi leveää pronssisormusta. Haudassa oli jäännöksiä myös päähineestä, hartiavaipasta ja neulekintaista, mutta ne jätettiin pois rekonstruktiosta, koska löydöt olivat niin vähäisiä. Jalkineiden jäännöksiä ei ollut säilynyt, mutta Euran pukuun tehtiin pehmeäpohjaiset varrelliset nahkatossut, jotka kiinnitetään nilkasta nahkahihnoin. Niiden kaavana on ollut Pohjoismaissa varhaiskeskiajalla käytetty jalkine.
Vuokraa muinaispuku täällä.
Katso videolta Euran puvun esittely:
Katso videolta, kuinka Euran puku puetaan:
Lähteet: Luoma, Helena. Sinihameet, kultavyöt: suomalaisia muinaispukuja. Hermes, 2006. s.22-24