Komilainen kansallispukuun kuuluu ruudullisesta kankaasta ommeltu pusero ja esiliina, sinipainannalla koristeltu olkainhame ja lautavyö

Syktyvkarissa Komin tasavallassa järjestettiin toistamiseen Pohjoisen alueen kulttuurifoorumi
(Northern Cultural Forum) 14.–15.3.2019.

Etnografisen museon kominkielinen kyltti

Foorumi kokosi kirjastojen, museoiden ja teatterien asiantuntijoita Venäjän pohjoisosista. Kahden päivän ajan pohdittiin museoiden asemaa, yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja saavutettavuutta. Paikkana oli Monitoimikeskus Jugör, joka on pari vuotta sitten perustettu entiseen pankkisaliin.

 

Ensivaikutelma? Se oli naisten paljous. Naisia oli pitämässä alustuksia, keskustelemassa ja esiintymässä. Luentosalissa oli liki 200 naista ja 20 miestä. Ikäjakauma oli myös kiinnostava, keskimäärin 35-40 vuotiaita naisia, kaikki aktiivisia ja työelämässä. Vapaaehtoisia tai yhdistysten edustajia ei ollut joukossa. Vaikka Venäjän museot pitävät resursseja niukkoina, näyttelyitä ja tapahtumia järjestetään paljon sekä panostetaan myös näkyvyyteen verkossa. Tapahtumat ovat innovatiivisia ja usein vuorovaikutuksessa kävijöihin. Draamaopastukset ovat suosittuja niin koululaisten kuin aikuisten parissa. Esityksistä kuitenkin paljastui suuri puute; museot eivät juuri verkostoidu keskenään. Näyttelyt liikkuvat harvoin paikasta toiseen, puhumattakaan kokoelmia koskevasta koordinoinnista.

Kuviolliseksi neulottu sukanvarsi

 

Komipukuisia nukkeja käsityötaidenäyttelyssä

Mikä jäi mieleen? GULAG-museon johtajan toteamus, että venäläinen museokävijä ei toistaiseksi halua kohdata historian vaikeita hetkiä. Toorum-maa ulkomuseon johtajan loistava esitys hantien vuotuisjuhlista, jotka keräävät laajalti yleisöä niin alkuperäiskansojen kuin Hanti-Mansian muiden kansallisuuksien parista. Nenetsiopiskelijoiden oma-aloitteinen kielikylpy You Toubessa. Jakutian UNESCO:n kanssa tuottama monikielinen Siperian alkuperäiskansoista kertova sivusto.

 

Ljudmila esittelee hantien pukuja Kansallismuseon näyttelyssä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pikavisiittini Komin kansallismuseossa osoitti, että näyttelytarjonta on laaja, ja se palvelee erilaisia kävijöitä. On komin kielestä kertova näyttely. Stalinin vainoaika on esillä juuri niin ristiriitaisena kuin se oli ollut. Rinnan on näyttely vankileirillä menehtyneestä komilaisesta itseoppineesta kansatieteilijästä Vasili P. Nalimovista ja kommunismin suurista juhlista nauravine lapsineen. Kansallipukuja oli

Näkymä heräävästä Syktyvkarista hotellin ikkunasta

esillä käsityötaiteen näyttelyssä. Minua  ilahdutti, että kansallispukuja ja niiden osia on kaupan ja kuulemma kysyntä on suuri.

 

Komilaisten viesti oli selvä, tervetuloa Komiin!

 

Ildikó Lehtinen