Ikaalisten Kalevalaiset Naiset pukeutuvat kekrittäriksi, ovat näkyvä kulttuuri- ja perinnevaikuttaja omassa kaupungissaan sekä osallistuvat ilmastotalkoisiin. Monipuolisen ja elävän toiminnan salaisuuksia ovat säännölliset tapaamiset, tehokas tiedonkulku jäsenistön keskuudessa ja jokaisen kalevalaisen osaamisen ottaminen hyötykäyttöön.

 

Taina Hiiri Ikaalisten Kalevalaisista Naisista kertoi minulle Ikaalisten Kalevalaisten Naisten viimeaikaisesta toiminnasta. Erityisesti innostuin heidän yhteistyössä muiden alueen järjestöjen kanssa järjestämästä Kekri-juhlasta. Kekri järjestettiin Juhlatalo Omalla Tuvalla, johon Ikaalisten Martat olivat järjestäneet ruokailun. Kalevalaiset Naiset vastasivat ohjelmasta, jossa kerrottiin kekriperinteestä ja esitettiin kekrinäytelmä. Osa kalevalaisista oli myös pukeutunut kekrittäriksi, valkoisiksi haamuiksi, jotka kiertelivät yleisön seassa nostattamassa selkäpiitä karmivaa tunnelmaa. Mukana menossa oli Kalevalaisten Naisten, Marttojen ja Oman Tuvan lisäksi Ikaalisten Karjalaseura ja Ikaalinen-Seura. Yhdistykset hankkivat yhteisvoimin Kekriin loppuhuipennukseksi Flamman, tamperelaisen yrityksen, joka järjesti tunnelmallisen tulinäytöksen pimenevään Kekri-iltaan.

 

Kierrätystä ja metsäjoogaa

 

Toinen ikaalislaisten hieno ponnistus oli Ikaalisten Puistofilosofia-viikkoon osallistuminen. Kymmenisen vuotta järjestetty tapahtuma sai alkunsa aikoinaan ikaalislaisen opiskelijan Antti Sorrin filosofian harrastamisesta. Syntyi idea järjestää filosofia-aiheisia keskusteluja puistossa. Sittemmin tapahtuma on kasvanut talkoilla toteutettavaksi koko kaupungin kesätapahtumaksi, jota tituleerataan Pirkanmaan kesän sympaattisimmaksi festariksi. Viime vuonna tapahtuman yhteydessä oli kaksipäiväinen Ikaalinen Foorumi, jonka toisena päivänä yhdistykset tavoittelivat yhdessä keinoja ilmastonmuutoksen torjumiseen. Kalevalaiset Naiset osallistuivat ilmastotalkoisiin tekemällä kierrätysmateriaaleista tilkkumattoja. He valmistivat matonkuteita ja tilkkuja, ja Hiiren sanojen mukaan ”pyöräyttivät siinä parit tilkkumatotkin päivän aikana”. Kuulostaa helpolta, kun sen osaa!

 

Ikaalisten Kalevalaiset Naiset ovat olleet aktiivisesti mukana myös vuonna 2018 käynnistyneessä Ikaalisten naisen kansallispuvun tarkistushankkeessa. Tilaajayhteisönä toimii Ikaalinen-Seura. Kalevalaiset Naiset ovat kartuttaneet hankkeen talkootunteja järjestämällä koulutusten yhteyteen kahvituksia. He ovat pyörähdelleet kansallispuvuissa erilaisissa esittelytilanteissa sekä avustaneet hanketta taloudellisesti resurssiensa mukaan.

 

Ikaalisten Kalevalaiset Naiset innostuvat myös Liiton vuosittaisista teemoista. Tämän vuoden teema, Metsän henki, näkyy esimerkiksi Kalevalaisten retkessä Seitseminen-kansallispuistoon. He aikovat mennä Seitsemisen kansallispuiston opastuskeskukseen, jonka läheisyydessä on runopolku. Kiviin hakatut ja opasteisiin sommitellut runot rytmittävät kaunista luontopolkua. Sen lisäksi he suunnittelivat tutustuvansa Ikaalisten puolella olevaan Koveron perinnetilaan ja testaavansa metsäjoogaa. Retkelle on suunniteltu eri vaikeusasteisia reittejä ja kohteita, jotta kaikki voivat osallistua.

 

Perustana ystävyys

 

Tämä kaikkien huomioiminen näkyykin Hiiren mukaan Ikaalisten Kalevalaisten Naisten toiminnassa hyvin. Jokaisen osaaminen otetaan huomioon. Ikaalislaisten jäsenilloissa on myös säännöllisesti kertoen ja kuunnellen -tyyppisiä jäseniltoja, joissa jokainen pääsee ääneen ja jokaista kuunnellaan. Muun muassa näiden iltojen vuoksi Hiiri kertoo heidän tapaamistensa ilmapiirin olevan lämmin ja kannustava. ”Meistä on tullut ystäviä. Kaikki uskaltavat avautua omista kokemuksistaan ja kaikkia kuunnellaan”, Hiiri hehkuttaa.

 

Yksi ystävyyttä lujittava toiminnan muoto on ollut näytelmäryhmän kokoaminen vuoden 2020 aikana. Näytelmän aiheena on Minna Canth. Kalevalaisten Naisten lisäksi näytelmäryhmässä on yläkoulun ilmaisutaidon ryhmän oppilaita. Äitienpäivän tienoille suunniteltu esitys ”Sydän täynnä” siirtyi tosin koronaviruksen takia tulevaisuuteen. Säännölliset tapaamiset auttavat nekin jäsenten ystävystymisessä.

 

Sen lisäksi ikaalislaisten toiminnan kulmakiviä on tehokas tiedonkulku. He tiedottavat toiminnastaan paikallislehdessä, kotisivuillaan, Facebook-sivullaan, sähköpostitse ja tekstiviesteillä. Näin jokainen henkilöjäsen saadaan pysymään kartalla tapaamisista ja toisaalta viestittyä myös uusille, potentiaalisille kalevalaisille, jotka eivät vielä tiedä kuuluvansa heimoon.

 

Teksti: Karoliina Randelin, Kalevalaisten Naisten Liiton projektisuunnittelija

Kuva: Ikaalisten Kalevalaiset Naiset, kranssikurssin iloa