Metsän henki -matinean esiintyjiä ja järjestäjiä Seinäjoen Apila-kirjaston edustalla

 

 

Kalevalaiset Naiset ry:n järjestämä tapahtuma kokosi suuren joukon lahjakkaita esiintyjiä ja vastaanottavaisen yleisön.

 

Teksti Leena Tuuri

Kuvat Sam Sievänen

 

 

Kun Kalevalaisten Naisten Liitto julkisti vuoden 2020 teemansa Metsän henki, päättivät Seinäjoen Kalevalaiset Naiset ry:n jäsenet järjestää vuoden teeman hengessä matinean, jossa laulettu, soitettu ja lausuttu runo kävisivät vuoropuhelua. Ohjelman suunnittelusta ja kokoamisesta vastasi Etelä-Pohjanmaan musiikkiopiston opettaja Leena Kosola.

Metsän henki -matinea oli Seinäjoen Kalevalaiset Naiset ry:n, Etelä-Pohjanmaan musiikkiopiston ja Seinäjoen Apila-kirjaston yhteistyö. Kirjasto liitti tilaisuutemme tapahtumatarjontaansa ja vastasi siten osittain tiedottamisesta. Keväälle 2020 alun perin suunniteltu tilaisuus saatiin toteuttaa 19.9.2020 kauniin Apila-kirjaston Jaaksi-salissa, jonne kokoontui suuri joukko kuulijoita.

Etelä-Pohjanmaan musiikkiopiston opettajat Marja-Leena Tuomola, Leena Kosola ja Mari Taivalmaa

Ohjelman musiikista vastasivat Etelä-Pohjanmaan musiikkiopiston opettajat Leena Kosola lauluoppilaineen ja Marja-Leena Tuomola huiluoppilaineen. Pianistina toimi Mari Taivalmaa. Anita Malkamäki, Pauliina Malkamäki ja Armi Vartiala esittivät runoja.

Seinäjoen Kalevalaiset Naiset ry:n puheenjohtaja Anita Malkamäki

Yleisön toivotti tervetulleeksi Seinäjoen      Kalevalaiset Naiset ry:n puheenjohtaja Anita     Malkamäki, ja tilaisuuden juonsi Leena Kosola.

Metsän henki -tilaisuuden soitto, laulettu ja lausuttu runous herättivät muistoja ja saivat kuulijat  miettimään metsän monenlaista merkitystä ja antia entisajan suomalisille ja meille nykyihmisille. Ohjelmistosta välittyi elävästi myös metsän hiljaisuus.

Anita Malkamäki lausui kirjoittamiaan runoja, joissa kerrotaan: ”- – vihreässä hämärässä suuren kuusen alla/ – – kuuntelen menneisyyden huminaa.” ”Auringon valo leikkii kuusen oksilla,/ ja meitä naurattaa.” Myös Pauliina Malkamäki esitti omia runojaan, joissa korostui valo, sillä runojen ”metsän keskellä taivas on auki”.

Juhani Ahon Alakuloisuuden ylistyksen ja Ritva Haapaniemen Lähteellä-runon esittäjä oli Armi Vartiala.

Ensemble-numerot O. Merikannon L. Onervan sanoihin säveltämä Tule kanssani ja L. Anderssonin Oi, katsohan lintua kuultiin soinnikkaina neliäänisinä sovituksina. Mukana olivat myös huilisti Milja Mahlamäki ja hänen opettajansa Marja-Leena Tuomola.

Suuren suomalaisuuden tulkin Eino Leinon sanat välittyivät tunteikkaasti ja kauniisti laulettuina yleisölle, kun Tanja Huuskonen lauloi Leinon runon Yli metsän koitti jo päivän koi, Sami Mikkola Nocturnen, Anne Vuokila Illalla ja Minna Pehkonen Minä metsän polkuja kuljen.

Myös  Inka Koskiahteen, Laura Hirvivuoren ja Kyösti Vähämaan esittämät laulut soivat tilaisuudessa, jonka loppupuolella mezzosopraano Anna Harju hiljensi yleisön  vaikuttavalla T. Kuulan Yö nummella -tulkinnallaan. Milja Mahlamäen ja Aliina Rautavan huilut helisivät kauniisti.

Tilaisuuden loppua kohti palattiin lapsen maailmaan, kun huilistit Milja Mahlamäki ja Aliina Rautava soittivat Päivänsäteen ja menninkäisen, Anita Malkamäki esitti runonsa Kalliorinne ja laulettiin yhteislauluna Marja-Leena Tuomolan sovittama Pieni työn tylleröinen.

Sanat ja sävelet, vanhat tutut ja vielä julkaisemattomat runot kävivät vuoropuhelua keskenään, Metsän henki välittyi onnistuneesti sanoin ja sävelin, ja yleisö sai nauttia kulttuurielämyksestä.