Hapansilakkafästit, tapahtumat ja kulttuurireissut ovat suosittuja

Teksti ja Kuvat: Hannele Kenttä

Haaparannan Kalevalaiset tekivät viime syksynä aloitetusta grillijuhlasta perinteen toistamalla sen taas tänä syksynä. Niin kuin aina, torniolaisten kalevalaisten mukana olo antaa illalle lisää sisältöä, sillä jaettu ilohan on vähintään kaksinkertainen.

Elämäni runo

Tällä kertaa teemana oli, jos nyt ei aivan ”Elämäni runo”, niin lempiruno. Tulen loimu toi vuorotellen luettuihin runoihin oman säväyksensä. Maaria Leinosen oli valinnut toisistaan tietämättä sekä Haaparannan Kalevalaisten puheenjohtaja Leila Koivumaa-Kämpe että Tornion Kalevalaisten puheenjohtaja Lea Strand, mikä omalta osaltaan kertoo naapuriyhdistysten yhteissävelestä.

Sirpa Heikka-Honkola luki Lauri Pohjanpäätä, Pia Suonvieri Edith Södergrania, Raili Huppunen oman runonsa Ikäihmisille, ja allekirjoittanut Nils-Aslak Valkeapäätä Tornion murteelle käännettynä. Runoilta kannattaa ehdottomasti uusia, koska monta runoa jäi varmasti vielä lausumatta. Tämäkin perinne varmasti jatkuu jossain toiminnassamme jossain muodossa.

Runojen ja makkaroiden paiston, ja iltakahvien lomassa kuultiin Sami Bergmanin ja Adam Huuvan musisointia. Molemmat kuuluvat maailman ainoaan meänkieliseen reggaebändiin The Meänlandiin, mutta tällä kertaa repertuaari sisälsi laajemmin eri suuntauksia. Yhtenä ehdottomana helmenä saatiin kuunnella Ruotsissa erittäin suosittu, Cornelis Vreeswjkin Cecilia Lind -balladi, illan kunniaksi harvemmin kuullussa suomalaisessa asussa. Aikoinaan laulun on levyttänyt suomeksi Titta Jokinen, ja sanat ovat Aappo I. Piipon käsialaa.

Sami Bergman (vas.) ja Adam Huuva musisoivat ja laulattivat nuotiopiiriläisiä. Miehet ovat alusta saakka kuuluneet Haaparannan Kalevalaisten piiriin.

Vuoden odotetuin makuelämys

Grilli-iltojen lisäksi Haaparannan Kalevalaisten perinteeksi on muodostunut hapansilakkafästi, joka parhaimpana vuotena on houkutellut vieraita jopa Helsingistä ja Oslosta saakka, rakkaiden vakiovieraiden torniolaisten lisäksi. Joillekin hapansilakka eli surströmming on vuoden odotetuin herkku, jonka nauttiminen aloitetaan yleensä elokuun viimeisenä torstaina, jolloin uudet kalasäilykkeet tulevat myyntiin.

Reissut ovat kohokohtia

Yhteiselo torniolaisten kanssa on vuosien mittaan näkynyt myös jommankumman yhdistyksen järjestämien matkojen muodossa, ja aina lähtijöitä on riittänyt rajan molemmilta puolin, olipa sitten määränpäänä Ruija tai Suomalaismetsät. Kaksi viimeksi mainittua ovat olleet koko Liiton matkoja.

Haaparannan Kalevalaiset on perustettu vuonna 13. kesäkuuta 2008 ja vuodesta 2011 puheenjohtajana on toiminut tämänhetkinen puheenjohtaja Leila Koivumaa-Kempe. Jäseniä yhdistyksessä on noin 25 ja nimi on alusta lähtien ollut samassa muodossa, koska jo perustajajäsenten joukossa on ollut miehiä.

Kuvatekstit:
Parisenkymmentä kalevalaista vietti runo- ja musiikki-iltaa nuotion äärellä Haaparannan Riekkolassa.

Sami Bergman (vas.) ja Adam Huuva musisoivat ja laulattivat nuotiopiiriläisiä. Miehet ovat alusta saakka kuuluneet Haaparannan Kalevalaisten piiriin.