Ilmastoitku on osa Louhen luontolupausta, joka kuuluu Kalevalaisten Naisten Liiton juhlavuoden 2025 ohjelmaan. Liitto täyttää ensi vuonna 90 vuotta. Juhlavuotemme kärkenä on suojella vanhojen metsiemme kulttuuriperintöä.

Louhen luontolupaus:

1) Louhen metsäkeräys

2) Ilmastoitku video (YouTub-video, sävellys ja sanoitus Eila Hartikainen 2024, teoksen tilaaja Kalevalaisten Naisten Liitto)

Ilmastoitku opetusvideo (YouTub-video, sävellys ja sanoitus Eila Hartikainen 2024, teoksen tilaaja Kalevalaisten Naisten Liitto)

Ilmastoitku sanat ja sävel soinnuilla, Eila Hartikainen (PDF-tiedosto, sävellys ja sanoitus Eila Hartikainen 2024, teoksen tilaaja Kalevalaisten Naisten Liitto)

3) Vanhojen puiden suojelu

Ilmastoitku on julkinen kannanotto metsiemme kulttuuriperinnön puolesta. Liitto on tilannut jäsenyhdistysten käyttöön Ilmastoitkun. Itku kajahti ensimmäisen kerran ilmoille Heinolan vuosikokouksessa 21.9.2024 runolaulaja Eila Hartikaisen johdolla. Ilmastoitkun tahdissa vaadimme laulaen ja itkien metsiemme suojelua.

Tehtävämme perinne-, kulttuuri- ja sivistysjärjestönä on ottaa kantaa ajankohtaiseen aiheeseen luonnon säilymisen puolesta. Olemme tehneet ennenkin töitä yhteisten asioiden eteen. Vuonna 1937 kirjailija ja Liiton perustaja Elsa Heporauta alkoi rakentaa Kalevala Korun toimintaa, jotta pystyttäisiin rahoittamaan patsas kalevalaisesta naisesta. Ikävien sotavuosien ja jälleenrakennuksen aikana korumyynnistä tulleet varat ohjattiin hyväntekeväisyyteen, kuten äitikoteihin.

Haluamme edelleen tehdä hyvää ja nyt kalevalaiset naiset tahtovat suojella ja säästää vanhoja metsiä tuleville sukupolville. Haluamme, että lapset ja lapsenlapsetkin voivat nauttia vanhoista puista ja metsistä sekä kokea Kalevalan runoista kuvastuvaa luontoyhteyttä. Haastamme Louhen luontolupaukseen mukaan jokaisen kalevalaisen naisen ja jäsenyhdistyksemme.

Kalevalaisina naisina haluamme kantaa oman vastuumme luonnon monimuotoisuuden säilymisestä kulttuuriperintö edellä!