Kalevala Korun uusi Uljas-riipus on Kalevalaisten Naisten Liiton puheenjohtajan, dosentti Ildikó Lehtisen Kansallismuseon arkistoista löytämä korumalli. Uljas-korun esikuva on peräisin Kemin Lautiosaaresta ja se oli saamelaisten käyttämä vyöllisrengas. Ennen vanhaan vyörenkaita käytettiin pienten tarve-esineiden mukana kuljettamiseen. Ensimmäisen renkaansa sai kastelahjana suojaksi pahalta, ja iän karttuessa renkaita tuli lisää – varsinkin naiset lisäsivät niitä vyöhönsä kertomaan kantajansa varallisuudesta ja arvokkuudesta. Korun aihe, ympyrään sijoitettu häntäänsä pureva kissaeläin, on ikivanha ja laajalle levinnyt symboli. Kemin vyöllisrengas on todennäköisesti päätynyt idän kauppateitä pitkin pohjoiseen, karjalaisten kauppiaiden mukana saamelaisten asuttamille alueille satoja vuosia sitten.