Runon ja suven päivänä 6.7. juhlittiin Norrtäljessä Eino Leinoa, runoa ja musiikkia. Siellä toimii yksi Liiton nuorimmista jäsenyhdistyksistä. Tapahtuman organisoi Roslagen Kalevalan perustaja Aulikki Lundgren. Juhlassa oli 13 upeaa esitystä, jotka jokainen kunnioittivat suomen kieltä omalla tavallaan.

Tapahtuman polkaisi käyntiin oopperalaulaja Gabriel Suovanen sekä säestäjä Daniel Edoff. Seuraavana vuorossa oli Amanda Kauranne, joka esitti upean Leinon Nocturnen. Reija Vuorela puolestaan lausui Kalevalaa kahdella kielellä. Vuorelan jälkeen lavalle astui Kantele Marjatat, jotka esittivät kauniita kappaleita suomeksi sekä ruotsiksi viisikielisten kanteleiden säestämänä. Carina Karlsson saapui juhlaan suoraan Ahvenanmaalta ja kertoi omista kirjoistaan. Norrtäljen viikinkikylästä saapunut Rebecca Källström Anglemark esitti kitaran säestyksellä kaksi kaunista kappaletta.

Hannu Ruotsalainen puolestaan luki omia tekstejään yleisölle, jonka jälkeen Anneli ja Jouni Sinisalo soittivat kanteletta ja kertoivat tarinoita. Anneli Pietikäinen esitteli itsensä savon murteella ja luki omia runojaan. Kalevala Skåpet esitys keräsi paikalle monta lapsiperhettä ja esiintyjien kysyessä kuinka moni ymmärtää suomea, nousi suurin osa käsistä pystyyn. Niilo Heinola lopetti. juhlan räjäyttävällä räppiesityksellään. Juontajina toimivat Kirsi Blomberg ja Milla Hakkarainen.

Yleisö osallistui juhlaan kirjoittamalla lempirunojaan runotapettiin. Niitä käytiin läpi yleisövuorolla, johon osallistui monta upeaa runonlausujaa. Runoja saatiin etukäteen myös Runon- ja musiikinjuhlan Facebook ja Instagram -sivuille.

Juhlan yhteistyökumppaneina toimi Roslagen Kalevalan lisäksi Norrtäljen kunta, Ruotsin Suomalainen sekä Ruotsin valtion puolesta Kulturrådet. S/S Norrtälje tarjoili koko päivän ajan suomalaista lohikeittoa. Kiitos kaikille mukana olleille!

Katso tästä linkistä nauhoite tapahtumasta.

Kirjoitti Milla Hakkarainen, kulttuurituottajaopiskelija Seinäjoelta