Savonlinnan Kalevalaiset Naiset ry voitti Kalevalaisten Naisten Liiton vuoden 2023 jäsenhankintakilpailun. Helky Ahokas (yhdistyksen pj.) ja Sirkka Kosonen kertoivat, minkälaista toimintaa yhdistyksellä on, sekä jakoivat ajatuksiaan tapahtumien järjestämiseen ja jäsenhankintaan liittyen.

Savonlinnassa jokainen voi osallistua toimintaan oman kiinnostuksensa mukaisesti. Helky ja Sirkka kertovat, että yksi innostuu perinnekäsitöistä, toinen kansanmusiikista, kolmas mytologioista ja neljäs vaikkapa matkoista.

”Toiminnassa on aitoa intohimoa ja suoranaista elämäntapaa. Rakkaus kulttuuriperinteeseen ja luontoon sekä usko niiden mahdollisuuksiin hyvinvointimme vahvistajana on meille merkityksellistä.”

Tapahtumat houkuttelevat uusia jäseniä mukaan

”Viemme tapahtumat ihmisten luo ja ne ovat avoimia kaikille. Kiinnostavat tapahtumat innostavat ulkopuolisiakin mukaan ja kysymme ihmisiltä suoraan, haluavatko he tulla mukaan yhdistystoimintaan.

Ohjelmatarjontamme on laadukasta ja usein niissä kulkevat käsi kädessä tutkimus ja kokemukset.  Yhtenä esimerkkinä mainittakoon Tuunaa mun perinne -tapahtuma, jossa asiantuntijapuheenvuorojen lisäksi kokosimme näyttelyn osallistujien tärkeistä käsitöistä tarinoineen.”

Yhdessä tekemällä on mahdollista kokea enemmän

Sirkka Kososen erityisalaa on kansanmusiikki. Hän järjestää tapahtumia, joissa osallistujat tekevät itse runolauluja. Tilaisuuden lopuksi osallistujat laulavat tekemiään runoja. ”Yhdessä tekeminen herättää halun laulaa heilläkin, jotka eivät mielellään laula ”, sanoo Sirkka.

Savonlinnan Kalevalaiset Naiset ovat täydellä sydämellä yhdistystoiminnassa. ”Usein tapahtuman jälkeen liikutumme itsekin, katsomme toisiamme ja huomaamme olevamme mukana jossakin itseä suuremmassa, sukupolvien ketjussa”, kertovat Helky Ahokas ja Sirkka Kosonen.

Teksti: Miia Iisakkila, Kalevalaisten Naisten Liiton yhteisösuunnittelija

Artikkelin kuva: Eija Suni